Táj jellegű ízek

20160418 1Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt, 3,5-4 dl tej, 5 dkg élesztő, 3 db egész tojás, 20 dkg porcukor, 2 ek. kristálycukor (1 ek. az élesztő futtatáshoz), 1 csipet só, 10-15 dkg olvasztott vaj vagy 15-20 dkg olvasztott margarin, 3 cs. vaníliás cukor

Töltelék: rumaroma, porcukor, 20 dkg kakaópor, 15-20 dkg vaj, vagy 20-25 dkg margarin, 3 csomag vanília, kevés cukros tej a locsoláshoz

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrják, 3/4 órát meleg helyen kelesztik. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra, négyzet alakúra nyújtják. Megkenik a töltelékkel, feltekerik, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágnak belőle. A csigákat tepsibe helyezik. A tetejüket tojás sárgával megkenik, és 1/2 óráig kelesztik. Megsütik a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsolják cukros tejjel.

meggyesracsosHozzávalók

60 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1 cs. sütőpor, csipetnyi só, 3 nagy tojás vagy 4 kicsi, 3 cs. vaníliás cukor (a tészta 25%-a a rácshoz szükséges).
Töltelék: 1,5 kg meggy, 20 dkg cukor, 5 dkg gríz vagy zsemlemorzsa, 1 cs. vaníliacukor

Elkészítés:
A hozzávalókból vajas tésztát gyúrunk. A tészta háromnegyedét kizsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk, széleit picit megmagasítjuk. Meggybefőtt felhasználása esetén a tésztát a lekvárral bekenjük, majd rárakjuk a meggytölteléket. A tészta egynegyedéből ceruzavastagságú rácsot sodrunk, mellyel a meggytölteléket rácsozzuk. A rácsot tojássárgájával lekenjük. 160-180 °C-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.

boszormenyiparasztkifliHozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg zsír vagy vaj, 0,5 l tej, csipet só, 5 dkg élesztő,
10dkgkristálycukor.
Töltelék: szilvalekvár
Tetejére:
10 dkg darabolt dió,
10 dkg kristálycukor, 1db tojás a kenéshez.

Elkészítés:

A futatott élesztőből, a lisztből és a hozzávalóból, puha tészta alapot gyúrunk. Fél órát kelesztjük, és gombócokat formálunk belőle, amit egyenként kb. 25-30 cm átmérőjű kör alakúra nyújtunk. Az elnyújtott tésztát 8 részre vágjuk, szilvalekvárral megtöltjük, felsodorjuk kifli formájúra. Megkenjük a tojással és belemártogatjuk a darabolt dió kristálycukor keverékébe. Kelesztés után előmelegített sütőben 180°C-on, 20-25 percig sütjük.

 


4Hozzávalók
1 kg liszt
20dkg zsír
½ liter tej
csipet só
5 dkg élesztő
15 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
2 vanília cukor

 

3Felhasznált alapanyagok:
(egy adag elkészítéséhez)
1 kg liszt
20dkg zsír
½ liter tej
csipet só
5 dkg élesztő
10 dkg kristálycukor
tölteléknek: lekvár
10 dkg darabolt dió
1 tojás a kenéshez

 

2Alapanyag:

1,20 kg liszt
7 tojás sárgája
kis pohár tejföl
szűk evőkanál só
1 evőkanál porcukor
3 közepes nagyságú citrom leve
2 evőkanál 10%-os ecet
szódavíz.

 

Kenőanyag:

  • 1kg zsír
  • 3 evőkanál 10%-os ecet
  • 50dkg liszt.


Töltelék: igen változatos, az egyéni ízlést és lehetőséget követve lehet túró, rizs, szilvalekvár, köleskása.

 

1Felhasznált alapanyagok:
a kukoricás alaphoz:

  • 1 kg kukoricaliszt
  • 30 dkg rétesliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 30 dkg kristálycukor
  • 15 dkg sertészsír
  • 1 kávéskanál só
  • 5-6 dl tej

a mákos alaphoz:

  • 30dkg darált mák
  • 15dkg liszt (B 55)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2dl tej

ferdinandtekercsA Ferdinánd tekercs készítésénél előnyösebb a házi készítésű vagy a jobb minőségű kereskedelmi vajat felhasználni.

Felhasznált alapanyagok:
A tésztához:70 dkg liszt, 4-5 dl tej, 6 tojás sárgája, 1,5 kk. só, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő.
A töltelékhez, melyet habosra kavarnak: 25 dkg vaj (vagy Ráma), 25 dkg porcukor, 1 cs vanília cukor.
Az öntethez: 2 dl tejszín, 5 ek. (kb. 10 dkg) cukor, 2 cs. vanília cukor.

Kossuth-kifli 1

sutemenyHozzávalók:

  • 30 dkg porcukor
  • 25 dkg ráma
  • 5 tojás
  • 1 citrom reszelt haja és leve
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 15 dkg apróra vágott dió
  • 1 cs vanília cukor

 

Elkészítés:
A porcukrot a margarinnal habosra kavarom, hozzáteszem a citrom haját, levét;
a tojás sárgáját, a lisztet és a sütőport. Ezután a tojás fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzá kavarom.
Tepsibe öntöm, egyenletesen elosztom, majd a diót rászórom.
180 fokon 25-30 percig sütöm.
Sülés után melegen táblára kifordítom, és kifli alakúra kiszaggatom.
Vaníliás porcukorral meghintem.

Kossuth-kifli 2

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 18 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • Késhegynyi sütőpor
  • 10 dkg dió

Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverem, majd egyesével hozzáadom a tojás sárgákat. Jól elkeverem, majd beleteszem a citromhéjat.
A tojás fehérjét kemény habbá verem, és vigyázva beleforgatom a vajas masszába. Ez után hozzáadom a liszttel elkevert sütőport.
A tésztát kivajazott, enyhén lisztezett tepsi simítom, a tetejét megszórom durvára vágott dióval.
Kb. fél órát sütöm, közepes fokozaton.
Miután kihűlt kifliket szaggatok belőle.


Kossuth-kifli 3

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg kristálycukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 cs sütőpor
  • 5 tojás
  • 1 közepes nagyságú citrom héja és leve
  • 5 dkg apróra vágott dió
  • 1 cs vanília-cukor

Elkészítés:
A felsorolt alapanyagok közül a lisztet és a sütőport összekeverik. A tojásokat ketté választják. A margarint és a cukrot habosra keverik, majd hozzáadják a reszelt citrom héját és levét. Egyenként beledolgozzák a tojás sárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verik. A szárazanyagot lassan hozzáadagolják a tojásos masszához, végül a kemény habot belekeverik óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön a tészta. Meglisztezett 25x35 cm-es tepsibe öntik, eloszlatják benne a masszát, egyenletesen megszórják apróra vágott dióval. A sütőt előmelegítik 180 fokra és 25 -30 percig arany-barnára sütik. A tésztát hűlni hagyják, majd félhold alakúra kiszaggatják. Szaggatás után vaníliás porcukorral megszórják.

Hozzávalók:
 1 kg liszt, 60 dkg feje-káposzta lereszelve, 2-3 dkg só, 1 dkg őrölt kömény, 0,5 dkg őrölt bors, 10 dkg zsír, 10 dkg margarin (vagy vaj), 5 dkg élesztő. 2 db egész tojás, 2 deci tejben 2 kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 2-3 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta.

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!